top of page

Artsen zien toename van bedwantsen

Bijgewerkt op: 26 nov. 2023

Bedwantsen komen de laatste jaren steeds vaker voor in grotere steden. Er is geen sprake van een epidemie, maar er is wel nood aan een plan.


Deze toename komt door een stijgende resistentie van de insecten tegen bestrijdingsmiddelen en een grotere verspreiding door toenemend internationaal reisverkeer. De bedwantsen voeden zich met bloed van de mens en hun beten leiden tot jeukende bultjes, , vooral op armen, benen, nek en rug.


De bedwants is een 5 millimeter grote parasiet met zes pootjes, die lijkt op een appelpitje. Bedwantsen voeden zich uitsluitend met bloed van de mens. Omdat ze lichtschuw zijn, houden ze zich overdag schuil in naden en kieren, achter plinten en in stopcontacten. Overal waar een creditcard tussen past, kan een bedwants zich verschansen. en bedwants blijft overigens niet op afstand als men het licht aan laat of DEET gebruikt.



In de nacht vinden bedwantsen hun weg naar de mens, aangetrokken door CO2 (uitademingslucht), lichaamswarmte en geurstoffen. Ze vliegen of springen niet, maar lopen des te harder. Met hun steeksnuit voeden ze zich meerdere malen per week gedurende vijf tot tien minuten met bloed. Aangezien de bedwants eerst verdovend speeksel inspuit, voelt het slachtoffer niets van de bloedmaaltijd. Pas als na een tot negen dagen een ontstekings- of allergische reactie van de huid optreedt, ontstaan klachten.


Hoe kan u bedwantsen bestrijden?

Omdat ze anderhalf jaar kunnen overleven zonder bloedmaaltijd, is volledige bestrijding essentieel. Sprays zijn duur en helpen nauwelijks. Bovendien lijdt dit vaak tot verdere resistentie en bijwerkingen. Veel goedkoper en doeltreffender is stoomreiniging. Maar dan wel met professionele apparatuur. Door de hitte van de stoom doodt u eitjes, larven en volwassen bedwantsen. Belangrijk hierbij is dat u methodisch te werk gaat, en zo alle oppervlakken, kiertjes en spleten behandeld. Matrassen, gordijnen, tapijten of gestoffeerd meubilair, alles dient een grondige behandeling te krijgen.Cleansci verhuurt professionele stoomreinigers, inlcusief alle benodigde hulpstukken om alle moeilijk bereikbare plekken te kunnen behandelen. Het bestrijden van bedwantsen hoeft dus geen aanslag op uw portemonnee te zijn. Tot slot moet ook alle textiel heet worden gewassen.

bottom of page